Zašto naš kamin

Kamini Milenković

Prednosti naših kamina

 1. Ložište je napravljeno od šamotnog materijala koji izdržava temperature preko 1.500C° i praktično mu je vreme trajanja neograničeno. Prefabrikacija se radi iz delova pa je montaža sa detaljnim uputstvom laka i brza (po sistemu uradi sam).
  Radi kao otvoreno sa ukrasnom mrežicom kao zaštitom od iskrica. Može biti i zatvoreno kada se postave vrata sa staklom.
 2. Ložište je dobro oblikovano tako da ne vraća dim ni po najjačem vetru. Odlično greju, šamotni materijal dugo i ravnomerno ispušta toplotu i po prestanku loženja. Utrošak drveta je mali obzirom da ne mora neprestano da se loži, a može i da se reguliše brzina sagorevanja drveta smanjivanjem “cuga” preko metalne klapne. Pratimo razvoj kamina u svetu. To je potrebno da bi poboljšali rad kamina, a i spoljni izgled se neprestano menja.
 3. Održavanje kamina je lako. Za vreme sezone loženja potrebno je izbacivati pepeo svakih deset dana. Rešetka za ulaz spoljnog vazduh se otvara za vreme loženja kamina a zatvara po prestanku loženja.
  Posle sezone loženja treba očistiti dimnjak i gornji deo kamina spaljivanjem čađi. Ovo radi dimničar. Ložište kamina se očisti od pepela i zatvara klapna i rešetka za spoljni vazduh.Time je kamin spreman za narednu sezonu.
 4. Izbor modela je veliki. Proizvodimo pravougaone i polukružne kamine različitih veličina zavisno od veličine prostorije i dimnjaka. Mogu se postaviti kao ugaoni, na ravnom zidu, i preko ugla.
  Sa skraćenim bočnim stranicama vatra se vidi sa jedne, dve i tri strane. Za jako velike prostore sračunavamo potreban presek dimnjaka i ložište i takav kamin se gradi na licu mesta šamotnim ciglama.
  Fasada, ili spoljna obloga kamina može da ima najrazličitije forme Mogućnosti i ideje su neiscrpne što se tiče oblika, a isto tako i materijala za izradu fasade.
 5. Kamini se mogu kupiti i u delovima za samomontažu za dimnjake O 16, 20. Uz detaljno uputstvo montaža je laka i brza. Delovi od šamota su veličine pogodne za transport, najteži deo ne prelazi težinu od 50kg.
 6. Otvoreni kamin omogućuje čoveku današnjice, otuđenom od prirode, direktan kontakt sa vatrom. Za razliku od vatre zatvorene vatrostalnim staklom ovde nema prepreke zračenju. Oseća se ista ona toplina kao pored logorske vatre u noći na otvorenom prostoru. Toplotno zračenje vatre od drveta ima istu talasnu dužinu kao i toplota koju zrači naše telo. To znači da je najprirodnija i najprihvatljivija za čoveka.
  Sedenje uz vatru otvorenog kamina ima terapeutski učinak, plamsanje i pucketanje vatre i miris drveta, gledano sa psihološke strane, donosi čoveku sigurnost i smirenost, podstiče na razmišljanje.To ne može zameniti nikakva zatvorena peć. I još nešto, drvo u otvorenom kaminu sagoreva sa dovoljno kiseonika. U dimu te vatre nema ugljenmonoksida koji truje okolinu.
 7. Naš otvoreni kamin pruža i zadovoljstvo pripremanja hrane ispod sača ili u zemljanim posudama, u žaru, pored vatre. Onako uz razgovor. Opušteno.