Vrste kamina

KLASIČNI OTVORENI KAMINI

Šamot je materijal postojan i dugotrajan, akumulira toplotu i dugo je ispušta. Gornji deo je zakošen i tu je smeštena klapna koja reguliše brzinu sagorevanja drveta a samim tim i potrošnju. Osnovni deo kamina nazivamo funkcionalni deo. Ukrasno oblaganje oko kamina nazivamo fasada ili obloga kamina. Kamini mogu uvek da rade otvoreni, a ispred ložišta se postavljaju ukrasne mrežice kao zaštita od iskrica. Funkcija i trajnost su viseštruko provereni.

Vrste kamina

Po želji mogu se dobiti i vrata koja su vrlo lepo oblikovana i na taj način kamin može da radi i kao zatvoren. Prema veličini postoje četiri tipa funkcionalnog dela kamina: za dimnjake o16, o20, o25 i o30cm. Osim toga proizvedeni su i polukružni kamini za dimnjake o16 i o20cm. Prefabrikovani delovi su prilagođeni za transport. Najteži deo ne prelazi težinu od 50kg. Montira se u jednom danu. Uz detaljno uputstvo može da se montira po sistemu “Uradi sam” (vidi tehnički podaci) Komora za topli vazduh u šamotnom kaminu. Ukoliko je potrebno da se poveća toplotni učinak kamina postavlja se kamin sa komorom za topli vazduh. Komora je tada sastavni deo kamina. Izduvavanje toplog vazduha je preko rešetki na bočnim stranama kamina prirodnim strujanjem ili uz pomoć ventilatora.

Vrste kamina

Registar za etažno grejanje u šamotnom kaminu. Registar ili izmenjivač toplote za etažno grejanje se postavlja u samo ložište kamina i povezan je sa radijatorima na vodu. Napravljen je od savijenih cevi, lepo je oblikovan i ujedno služi kao držač panjeva. Temperatura u ložištu je visoka pa se voda koja kruži u cevima vrlo brzo zagreva i prenosi toplotu u radijatore. Moguće ja kaminom zagrejati stan ili kuću od 100-150m2 pod uslovom da je dobro izolovana i da su prozori i vrata zadihtovani.

KAMINSKA LOŽIŠTA OD METALA I GUSA

Koriste se sva metalna ložišta koja postoje na našem tržištu. To su razni modeli inostranih proizvođača. Proizvode se u livnicama od gusa. Mogu da budu otvoreni ukoliko je dimnjak dovoljno veliki ali je to najčešće kamin sa zatvorenom ložištem. Vrata se otvaraju da bi se dodalo drvo i odmah zatvaraju. Vatra se vidi kroz staklo. Oko peći se formira komora sa toplim vazduhom. Topao vazduh se usmerava naviše do rešetki koje ga ispuštaju prirodnim strujanjem ili prinudno pomoću ventilatora.

Metalno ložište umesto velike haube ima malu plitku haubu koja se nastavlja u čunak koja ne može da primi veliku količinu dima i zato nije predvidjeno da radi sa otvorenim vratima.

ELEKTRIČNI KAMINI

Kapacitet je 3 kw. Kada se uradi fasada kamina izgleda kao pravi kamin. Imitacija vatre se dočarava treperavim svetlom a predviđeno je mesto za prave cepanice. Fasada kamina je mermerni portal. Dubina celog kamina je 25-30cm.

ELEKTRIČNI TERMOAKUMULACIONI KAMINI

U svako od naših šamotnih ložišta /vidi stranicu tehnički podaci/ može da se ugradi električni grejač od 3kw sa prekidačem za postepeno uključivanje, a ako treba i sa tajmerom za izbor jeftinije noćne tarife.

Zbog velike mase i materijala sa dobrim akumulacionim svojstvom, kamin tokom celog dana izračuje nakupljenu toplotu. Kao neka velika kaljeva peć. Dimnjak naravno nije potreban.

KAMINI NA GAS

Gorionik na gas se postavlja u otvoreni kamin od šamota. Cepanice od vatrostalnog materijala dočaravaju pravu vatru. Moguće je koristiti kućnu istalaciju gasa ili butan bocu. Kamin mora da ima odvod izgorelog gasa s tim što to ne mora da bude dimnjak. Dovoljna je cev prečnika 100mm koja izlazi na fasadu.

Gasni kamin može da bude sa svojim metalnim kućištem i vatrostalnim staklom na prednjoj strani.Pali se i gasi daljinskim upravljačem. Za ovaj gasni kamin Pored odvoda potreban je i dovod spoljnog vazduha.

Oko oba tipa gasnih kamina dolazi ukrasna obloga od različitih materijala kao i kod ostalih kamina.

KAMINI NA BIO ETANOL

U ložištu ovih kamina u jednoj posudi od prohroma sagoreva bio etanol bez mirisa i čađi. Dimnjak za ove kamine nije potreban. Ova vatra ima lep, razigran plamen.Ovakvi kamini se rade tamo gde nema mogućnosti za naknadnu ugradnju dimnjaka, a grejanje je rešeno na neki drugi način.

SPOLJNI IZGLED KAMINA

Izrada fasade kamina za sve vrste kaminaIzvodi se na licu mesta sa pripremljenim elementima. Za pojedine modele kamina postoji prefabrikovana fasada u delovima. Može da bude najrazličitijih oblika. Koriste se prirodni materijali kao: mermer, granit, kamen, drvo, cigle, gips i sl.

Često se rade portali. Portal se postavlja ispred ložišta kamina. Glavna mu je odlika da ima naglašene stubove i gornju ploču iznad ložišta. Portali mogu biti modernog dizajna, a isto tako mogu da se rade po uzoru na poznate portale određenih stilova. Portali od masivnog ručno klesanog mermera ili rezbarenog drveta su umetnička ostvarenja i mogu se odvojiti od kamina i ponovo postaviti. Portali poznatih majstora se prodaju i kupuju na aukcijama baš kao sklupture i slike.