Prateći pribor – opis

1. PRIBOR ZA OPSLUŽIVANJE

Kamin treba da zadovolji estetsku formu, da bude proporcionalan, skladan i da sa ostalim delovima enterijera čini celinu. Isto tako i prateći pribor treba da prati stil kamina i da upotpuni sliku kamina.

Za opsluživanje kamina koristi se žarač, mašice, lopatica i metlica. Ta četiri elementa su najčešće okačena na alkama jednog lepog postolja. Ima raznih formi i veličina od kovanog gvožđa, mesinga i prohroma.

Prateći pribor

2. MREŽICA ISPRED KAMINA

Ukrasne mrežice

se stavljaju ispred ložišta otvorenog kamina kao zaštita od iskrica. Na raspolaganju su jednodelne, trodelne i četvorodelne mrežice. Vrlo su dekorativne sa ramovima od kovanog gvožđa, mesinga i prohroma.

3. TACNA ISPRED KAMINA

Na pod ispred kamina se postavlja zaštita od iskrica. Vrlo često je to mermerna ploča, naročito ako i na fasadi kamina ima mermera. Tacna od kovanog gvožđa sa fino urađenom niskom ogradicom može lepše da izgleda od mermera. Prave se raznih veličina prema veličini kamina.

4. DRŽAČ PANJEVA

U ložište kamina postavlja se držač panjeva. Izrađuje se od livenog gvožđa. Svrha držača panjeva je da vatra lepše izgleda i svojim oblikom sprečava da se drvo u kaminu okrene u neželjenom smeru. Postoji više različitih modela.

5. KORPA ZA DRVA

Ima zaista puno modela. Velike i male, ravnih linija jednostavne forme do kitnjastih ovalnih. Velike se ne pomeraju, one sa naslaganim drvima čine sastavni deo ambijenta oko kamina.

6. VRATA KAMINA

Postoje razlozi kada treba postaviti vrata sa staklom ispred ložišta kamina. Postoje četiri tipa vrata. Sa jednim krilom, sa dva krila, harmonika vrata sa četiri krila i vrata koja se dižu na gore. Vrata raznih veličina su prilagođena našim kaminima.

7. OGRADICA ISPRED VATRE

Ogradica se postavlja na samom početku ložišta. To je dekorativni element, nema drugu funkciju. Zaklanja pogled na nagomilani pepeo.

8. POKRETNI DRŽAČ ZA GRIL I SUDOVE

U kaminu se može spremati najrazličitija hrana. Na držač panjeva se montira držač za gril koji ima zglobnu vezu. Za vreme spremanja hrane gril se okreće horizontalno i izvlači ispred ložišta.Umesto grila postoje i držači za zemljane sudove. Mogu se spremati sva kuvana i dinstana jela. Rukovanje je jednostavno.

9. SUDOVI ZA SPREMANJE HRANE

Zemljani sudovi raznih veličina i oblika se postavljaju na držač i okretanjem držača unose se u ložište iznad vatre. Isto tako lako se i vade iz ložišta. Pribor za kuvanje (viljuška, hvataljka i kašika na dugačkim drškama) je vrlo koristan kao i rukavica za toplo.

10. UKRASNI PREDMETI

Kamin ukrašavaju predmeti koji se stavljaju na gornju ploču iznad ložišta kamina.To su kaminski satovi, svećnjaci, vaze interesantne posude otvorene i zatvorene. Zavisno od tipa kamina ti predmeti mogu da budu od kovanog gvožđa, keramike,porcelana samo da ih nema previše. Pored kamina može da se nađe stalak za novine,veliki ćup ili stojeća lampa, sve to pripada uz garnituru za sedenje ispred kamina. Ogladalo u lepom ramu vrlo dobro izgleda na gornjem delu kamina.