Funkcije kamina

1. KAMINI SU MESTO ZA VATRU

Kao ostatak praiskonske potrebe čoveka za vatrom. U jednoj od glavnih prostorija stana ili kuće kamin svojom lepotom podređuje sebi ostale delove enterijera. Ističe stil koji je blizak vlasniku, i pretstavlja sklupturu u prostoru. Ispred kamina je mesto okupljanja i razgovora. Kamin može da se postavi napolju. Ako se postavi ispod trema u blizini kuće pruža mogućnost sedenja napolju do kasno u jesen i u rano proleće.

Funkcije kamina

U tom slučaju se koristi otvoreni šamotni kamin sa priborom za spremanje hrane. Prostor za sedenje oko kamina treba da je ugodan i sadržajan. Sto, stolice fotelja, polica sa sudovima ako se tu sprema hrana. Sve to treba da je skladu se okolnim uređenjem bašte ili velike terase.

2. KAMIN KAO GREJNO TELO

Kada je kamin zadovoljio estetsku formu sledeća uloga mu je i da ima potrebnu toplotnu moć. Ukoliko grejanje nije primarno kamin će se ložiti za trenutke stvaranja prijatne atmosfere, međutim u prelaznom periodu kad gradsko ili etažno grejanje još nije uključeno kamin je itekako od koristi i kao grejno telo. Postoje razni tipovi ložišta kamina od šamota i gusa. Mogu da rade na drva struju i gas. Sa komorom za topli vazduh toplotna moć šamotnih kamina se znatno povećava. Komora je od gusa prema vatri i vazduh se u noj brzo zagreva i kroz rešetke ispušta u prostor oko kamina prirodnim putem ili uz pomoć ventilatora. Sa poskupljenjem električne energije sve više se obraća pažnja na alternativno grejanje, gde spada i kamin. Jedan šamotni kamin sa cevnim izmenjivačem toplote za grejanje vode može da zagreje preko radujatora prostore od 100 do 150m2 ako je kuća dobro izolovana.

Funkcije kamina